Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Páldy Anna
A klímaváltozás egészségi hatásai, területi egyenlőtlenségek kimutatása. Térinformatikai elemzések használata a közegészségügyben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Páldy Anna
helyszín (magyar oldal): Országos Környezetegészségügyi Intézet
helyszín rövidítés: OKI


A kutatási téma leírása:

A kutatás célja:
A klímaváltozás várható egészségi hatása a vektorok által terjesztett fertőző betegségek terjedésének tér- és időbeli megváltozása. Európában a bakteriális eredetű Lyme kór incidencia változása köthető legnagyobb valószínűséggel a klímaváltozáshoz. Magyarországon 1998. óta kötelező a Lyme kór bejelentése, míg a másik kullancsok által terjesztett betegséget, a vírusos encephalitist 1977-től kell bejelenteni. A hazai megbetegedések adatainak feldolgozásáról korlátozott számú közlemény olvasható.

A jelen kutatás célja a két betegséget jellemző szezonalitás, területi egyenlőtlenségek vizsgálata a releváns időjárási adatok figyelembe vételével. A kutatás fontos részcélja a két nevezett betegség incidenciájának előrejelzése a regionális klimamodell (RegCM) szerint.
A kutatásnál alkalmazott módszerek: az incidencia területi különbségeinek vizsgálata térinformatikai módszerekkel, a releváns területi egységeken a heti átlaghőmérséklet és csapadék alakulás figyelembe vételével a lehető leghosszabb idősor adatainak felhasználásával. A Kárpát medencére kidolgozott regionális klímamodell alapján területi előrejelzés készítése 2021-2020-re.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-01-30


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. október 11-én 12.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )