Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Gram-negatív baktériumok rezisztencia mechanizmusainak molekuláris biológiai vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Füzi Miklós
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A polirezisztens Gram-negatív nosocomiális pathogének (E coli, Klebsiella, Pseudomonas aeruchinosa) jelentősége rohamosan nőtt az elmúlt időben. A fertőzések elsősorban intenzív osztályokon fordulnak elő és gyakran súlyos, halálos lefolyásúak. A kórokozók nagyfokú antibiotikum rezisztenciája komoly terápiás problémát jelent. Az alkalmazható szerek skálája beszűkült, és a még alkalmazható antibiotikumok általában igen költségesek.

A legfontosabb rezisztencia mechanizmus, amely Gram-negatív kórokozóknál világszerte terjedőben van, a széles spektrumú β-laktamáz (ESBL) termelés. Igen fontos, hogy ismerjük a hazai Gram-negatív kórokozók által termelt ESBL-ek típusait, és terjedésük módját. Ennek megállapításához az ESBL géneket PCR-rel amplifikáljuk, majd megszekvenáljuk. Ezek után a gének genetikai környezetét is tanulmányozzuk, meghatározzuk milyen genetikai elemekhez (plazmid, transzpozon, integron) kapcsolódnak. A genetikai elemek részletes karakterizálása további fontos információkkal szolgál a rezisztencia gének terjedésére vonatkozóan.
Az epidemiológiai összefüggések tisztázására molekuláris tipizálási technikákat alkalmazunk.
„Pulsed-field” gél-elektroforézissel az egymással közeli rokonságban álló törzsek közötti kapcsolat, „multi locus” szekvencia tipizálással pedig az egymással távolabbi kapcsolatban álló izolátumok közös eredete állapítható meg.
Az ESBL termelés mellett igen jelentőssé vált világszerte a Gram-negatív pathogének fluorokinolon rezisztenciája. A fluorokinolon rezisztencia géneket, amelyek gyakran az ESBL génekhez kapcsolódnak, ugyancsak a fent ismertetett módszerekkel vizsgáljuk.

Vizsgálataink eredményei alapján fontos információkkal szolgálunk mind az epidemiológusok, mind az infekciókontroll szakemberek részére.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-01-30


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. november 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )