Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Keller Éva
Tudatmódosító szerek hatása a mai magyar társadalomra

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
egészségtudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Keller Éva
helyszín (magyar oldal): Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Tudatmódosító szerek, a pszichoaktív drogok (köznyelvben drogok vagy kábítószerek) azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják annak működését, funkcióját, illetve hiányuk elvonási tünetekkel jár. Elsősorban angolszász nyelvterületen drognak (drug) hívják a növényi vagy állati eredetű, gyógyászati célra előállított készítmények alapanyagait, és a fűszereket is.
A növényi eredetű, ma kábítószernek tartott anyagok a XIX. Századig a közösség által elfogadott, szocio-kulturális funkcióval bíró drogok voltak, vallási, gyógyászati és különböző társadalmi célokat szolgáltak. A XIX. század elejétől, elsősorban Észak-Amerikában és Európában egyre nagyobb mértékben terjedő kábítószer-használat a szerhasználati szokások megváltoznak. Ennek a kábítószerezésnek a hátterében már nem találunk szocio-kulturális funkciókat, legfeljebb gyógyszerként használták azokat rövid ideig, amíg fel nem ismerték a bennük rejlő veszélyeket. Ezek a szerek, csak mint élvezeti cikkek jelentek meg. Napjainkban használatos legújabb kábítószerek tarthatók a legveszélyesebbnek, mert képviselik a másságot, sok esetben fajidegenséget szimbolizálnak. A legnagyobb veszélyük ezért sokszor nem a tényleges testi-szellemikövetkezményeken alapulnak, hanem a szociális hatásokon.
Magyarországon a rendszerváltás után vált kiemelt jelentőségű problémává a szerek alkalmazása, mivel az alkohol és a gyógyításban használatos anyagok mellett megjelentek az ún keményebb drogok. A tudatmódosító szerek, mind társadalmi, szociális, mindpedig szervi idegrendszeri károsító hatásuk folytán jelentős tényezőként jelennek meg az egészségügyi-szociális ellátó rendszerben, de közvetve lényeges hatásuk mutatkozik a gazdasági szférára is. A különböző szer- használók, a morbiditási és mortalitási statisztikát tekintve, már el nem hanyagolható réteget képviselnek, hiszen a toxikus anyagok, nem csak egy-egy célszervet károsítanak, hanem a szervezet egészét.
A program keretén belül:
• vizsgáljuk a tudatmódosító szerek emberi szervrendszerre kifejtett hatását, szomato-mentális megjelenését,
• vizsgáljuk a szerhasználat következtében kialakuló pszichés károsodásokat, ezek funkcionális alapját.
• tanulmányozzuk a szerhasználat szociális hatásait
• meghatározzuk a mortalitásban betöltött szerepét
• vizsgáljuk a szerhasználat megelőzésének lehetőségeit.


Jelentkezési határidő: 2019-01-30


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. október 11-én 12.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )