Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sejtproliferáció és sejthalál szabályozása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Kopper László
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem I.sz. Patológiai és Kísérleti Kutató Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A daganatok kialakulásában és növekedésében szerepet játszó szabályozási zavarok hátterében genetikai és epigenetikai tényezők állnak, amelyek részben biztosítják a daganat autonómiáját, részben a környezethez való megváltozott viszonyt. A proliferáció és a sejthalál (elsősorban apoptózis) hibáinak tanulmányozásához in vivo és in vitro rendszereket és módszereket használunk, beleértve a molekuláris technikákat (pl. transzfekció, mRNS és fehérje expresszió PCR-alapú módszerekkel és szöveti mikroarray-vel, szekvenálás stb), valamint a különböző sejtvonalakat, xenograftokat és humán mintákat. A vizsgálati rendszerek között szolid tumorokkal (elsősorban vastagbélrák, tüdőrák) és lymphomákkal foglalkozunk, melyeken a sejtproliferációt és apoptózist befolyásoló (indukáló vagy gátló) természetes szabályzók, és mesterséges anyagok (pl. citosztatikumok és citotoxikus szerek) hatását vizsgáljuk. A citosztatikumok között a fő érdeklődési területet a jelátvitelben szereplő kulcsmolekulák ellen termelt anyagok jelentik. Ilyen szabályzók a tirozin-kináz receptorok (pl. az EGFR, epidermális növekedési faktor receptor), a fehérje-kináz és lipid-kináz út tagjai (pl. RAS, RAF, MAPK, illetve PI3K, AKT, mTOR). A természetes szabályzók között részletesen foglalkozunk a TGFb jelátviteli út működésével, valamint a retinsav és származékainak hatásával. A daganatok kialakulásával kapcsolatban foglalkozunk a daganatos őssejtek kérdésével, az őssejtek szabályozásán belül főleg a Notch-út aktivitásával. A daganat és környezetének kapcsolatában részben a matrix egyes elemeit (pl. szindekán), részben az angiogenezisért felelős tényezőket vizsgáljuk.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-01-30


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. november 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )