Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Gyermekonkológiai betegségek in vitro vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Hauser Péter
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem II.sz. Gyermekgyógyászati Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Magyarországon a gyermekkori halálozásban a balesetek és a fejlődési rendellenességek után a malignus tumorok és leukémiák állnak az első helyen. A gyermekkori malignus szolid tumorok várható átlagos túlélése az alkalmazott komplex kezelések ellenére (sebészi tumor eltávolítás, sugárkezelés, kemoterápia) még mindig 70% alatt van. Egyes központi idegrendszeri daganatok esetében a betegeket 3 éven belül minden esetben elveszítjük. A számos esetben hatékony kezelés ellenére egyre növekvő tapasztalat van arról, hogy az alkalmazott terápiás modalitások rövid és hosszú távon is számos súlyos irreverzibilis mellékhatással járnak.
Mindezek következtében intenzív kutatás folyik a gyermekkori szolid tumorok biológiájának pontosabb megértésére, újabb, a korábbinál hatékonyabb és kevésbé toxikus terápiás eszközök keresésére.
Célunk a sebészileg eltávolított gyermekkori malignus szolid tumorokból stabil sejtvonalak létesítése, az egyre növekvő számban rendelkezésünkre álló gyermekkori malignus tumorok sejtvonalán újabb, molekulárisan célzott kezelések hatásának és hatásmechanizmusának vizsgálata. A vizsgálatok során az egyes szereket önmagukban és az adott daganat jelenleg a klinikumban használt gyógyszereivel való kombinációiban tervezzük vizsgálni.
Emellett in vitro vizsgálatok során paraffinba ágyazott és friss fagyasztott mintákban tervezzük újabb molekuláris prognosztikai faktorok keresését és azok prognosztikai jelentőségének vizsgálatát klinikai adatokkal összevetve.
Mindezek alapján reméljük, hogy sikerül a korábbiaknál megbízhatóbb prognosztikai faktorokat találni, melyek lehetővé teszik a betegek pontosabb besorolását és a célzott kezelését. Másrészről célunk új hatékony gyógyszerek preklinikai kipróbálása a hatékonyabb kezelés érdekében.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-01-30


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. november 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )