Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kulka Janina
Prognosztikus vizsgálatok emlőcarcinomákban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Kulka Janina
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem II.Patológiai Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Szűrésen felfedezett carcinomák vizsgálata, in situ carcinomák részletes elemzése
Invazív és in situ emőcarcinomák claudin expressziós profiljának összehasonlítása. Feltételezzük, hogy az in situ carcinoma talaján kialakult invazív carcinomákban a tight junction részét képező claudinok expressziós mintázata megváltozik. Ez a változás az invaziv tumorba történő átmenet egyik magyarázata is lehet.
Más aspektusok vizsgálata is folyik: intézetünk részt vesz egy olyan OTKA pályázat megvalósításában, melynek fő célja tisztázni, hogy van-e olyan alcsoportja a DCIS miatt operált betegeknek, akiknél a posztoperatív sugárkezelés biztonsággal elhagyható. Ehhez a munkához saját eseteink részletes, a megadott szempontok szerinti feldolgozásával járulunk hozzá.
Folyik a mammográfiás szűréssel felfedezett és core biopsziával igazolt esetekben a pre- és postoperatív diagnózisok egyezésének elemzése.

Az extracelluláris mátrix összetevőinek szerepe az emlőtumorok prognózisában
Primer szisztémás kemoterápián átesett betegek emlőtumoraiban a stromális változások elemzését végeztük immunhisztokémiai, morfometriai és RNS vizsgálatokkal. Megállapítottuk, hogy a tumorstroma összetétele a daganatokban a PST hatására jelentősen változik, és érdekes, hogy a terápiára refrakter esetekben a stroma tenascin szintje szignifikánsan nő, míg ugyanezekben a syndecan szint szignifikánsan csökken. További eseteket gyűjtünk, folytatjuk vizsgálatainkat annak reményében, hogy a fent leírt jelenségekre magyarázatot találunk.

Emlőszűrés: határterület a radiológia és a patológia között
Ebben a témában a specimen mammográfiás felvételek és a szűréskor készült mammográfiás felvételek, valamint a szövettani eltérések összevetését végezzük. Tervezünk számítógépes rekonstrukciót, és korróziós készítményeket is, amelyek segítségével teljesen pontosan láthatóvá válhatnak az emlőben elhelyezkedő elváltozások. A pontos anatómiai viszonyok megismerése javíthatja a műtétek technikáját, segíthet a sebészi beavatkozás pontos tervezésében.

Az emlőtumorok posztoperatív kezelésének tervezésében szerepet játszó hisztomorfológai és molekuláris biológai tényezők
A mindennapi gyakorlatban emlőcarcinomák esetében az immunhisztokémiai vizsgálatokat végezzük el: meghatározzuk a szteroid hormon pozitivitás mértékét, a proliferációs aktivitást, a Her2 státuszt, és emellett p53 és CK5/6 immunhisztokémiai reakciót is végzünk. Ezekből az immunhisztokémiai reakciókból következtetni tudunk a daganat genetikai sajátosságaira, és az immunfenotípus alapján némi segítséget is adhatunk az onkológusoknak ahhoz, hogy a legmegfelelőbb terápiát alkalmazzák.
Az intézetben gyűjtött emlőtumor minták molekuláris genetikai vizsgálatokra is alkalmasak – ezzel összehasonlítható az immunhisztokémiai profil és a genetikai profil.
400 grade 2 daganat genetikai profil vizsgálatát kezdtük el, mert ismert, hogy a grade 2 daganatok genetikai értelemben nem léteznek: grade 1 vagy grade 3 genetikai profil (ún. genomikai grade) jellemzi őket. Ha sikerül egy olyan jellemző immun- vagy genetikai panelt találni, amely a mindennapi diagnosztikus munkában is használható, megállapítható lenne, hogy melyik grade 2 daganat viselkedik agresszíven, és melyik indolens – ez a kezelés tervezését is befolyásolná.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-01-30


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. november 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )