Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kulka Janina
Claudinok vizsgálata emlőtumorokban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Kulka Janina
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem II.Patológiai Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Adhéziós molekulák prognosztikus szerepe
Elsősorban claudin expressziót vizsgálunk, de beállítás alatt vannak a TJ-hoz kapcsolódó intracelluláris mechanizmusok vizsgálatára szolgáló reagensek is. Eddigi eredményeink szerint az emlődaganatok claudin expressziós profilja jellemzően változik a grade változásával párhuzamosan. Külön tanulmányban elemeztük a claudin 4 expresszióját az ún. basalis típusú emlődaganatokban, melyek kevéssé differenciált, triple negatív tumorok, a jelenlegi terápiás eszközök között célzott gyógyszerük nem ismert. A claudin 4 expresszió szignifikánsan magasabb volt ezekben a daganatokban, mint a nem basalis többi grade 3 tumorban, és természetesen a grade 2 és grade 1 daganatokhoz képest is. Ez az eredmény előre vetíthet egy teljesen új terápiás megközelítést: minthogy a claudin 4 a Clostridium perfringens enterotoxin receptora, ilyen vektorral bejuttatott szer eredményes lehet ezeknek a daganatoknak a célzott kezelésében.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-01-30


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. október 11-én 12.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )