Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Adhéziósfehérjék és sejtkapcsoló struktúrák szerepe a vírushepatitisek etiopathogenesisében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Kiss András
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem II.sz. Patológiai Intézet
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az egyes adhéziós fehérjék és sejtkapcsoló struktúrák döntő szereppel bírnak a máj struktúrájának kialakulásában. Ezek változnak számos májbetegségben. A közelmúltban a sejtkapcsoló struktúrák közül kiemelten a tight junction fehérjék szerepét, ezen belül is legnagyobb mértékben a claudinok szerepét vizsgáltuk. Munkacsoportunk eddigi eredményei egyes claudinok expressziójának növekedését mutatták a cirrhosisban, valamint a hepatocellularis carcinomákban. További cél egyéb claudinok vizsgálata és az expresszió változás. Különösen előtérbe került ez a kérdés, mivel a hepatitis C vírus egyik co-receptora a claudin 1, amely feltehetően a jövőben terápiás targetként is szolgálhat. A vírus – sejt kölcsönhatás szempontjából döntő az egyes adhéziós molekulák és sejtkapcsoló struktúrák vizsgálata, és összefüggése az extracelluláris matrix komponenseivel.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-01-30


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. november 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )