Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Magyar Ildikó
A Starmerella bacillaris (syn. Candida zemplinina) cukor és nitrogén metabolizmusának jellemzése borászati körülmények között

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Magyar Ildikó
helyszín (magyar oldal): Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola, 1118 Budapest Villányi út 29-43.
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

A Candida zemplinina a tokaji aszúbogyókon és aszúerjesztésekben jellemzően előforduló élesztőgomba, amelynek több borászati szempontból kedvező tulajdonsága ismert (cukortűrés, hidegtűrés, magas glicerintermelés, fruktofilia), ezért az utóbbi években a borászati kutatások homlokterébe került. Még kevés ismeret áll rendelkezésre a faj a szerves savképzéséről, cukor, valamint aminosav metabolizmusáról illetve ezek összefüggéseiről.
A kutatási program célja, hogy gyűjteményi törzsek, valamint természetes izolátumok alkalmazásával átfogó képet kapjunk a C. zemplinina eddig nem vagy kevéssé vizsgált tulajdonságairól és fajon belüli diverzitásáról. A főbb vizsgálati területek: cukor és alkohol tolerancia, oxigén hatása a cukorlebontásra, szerves savak képződésére, nitrogénigény, aminosavak hasznosítása, biogén aminok képzése.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-01-31


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. október 11-én 12.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )