témavezető: Maráz Anna
helyszín (magyar oldal): SZIE BC, 1118 Budapest, Villányi út 29-43- helyszín rövidítés: SZIE
A kutatási téma leírása:
A laktóz szénforrásként való felhasználására kevés élesztőgomba faj képes, melyek többsége aerob úton metabolizálja a laktózt, néhány faj azonban etanolos erjesztéssel is képes hasznosítani. Biotechnológiai szempontból mind a laktóz erjesztésnek, mind pedig az aerob laktóz metabolizmusnak nagy jelentősége van; előbbi elsősorban a laktóz tartalmú élelmiszeripari melléktermékekből bioetanol előállítását célozza, míg a második β-galaktozidáz enzim vagy heterológ fehérjék előállítása szempontjából fontos.
A kutatómunka célja biotechnológia szempontból eddig még kevésbé ismert laktóz hasznosító élesztőgomba fajok laktóz metabolizmusának vizsgálata, elsősorban a laktóz transzport, β-galaktozidáz aktivitás és a genetikai szabályozás szempontjából.
A kutatómunka során mikrobiológiai tenyésztéses módszerek, biokémiai (enzimológiai) eljárások és molekuláris genetikai módszerek alkalmazását tervezzük.
Az eredmények várhatóan hozzájárulnak új tulajdonságú β-galaktozidáz enzimek genetikai és biokémiai jellemzéséhez, valamint a laktóz metabolizmus mikrobiológiai diverzitásának és fiziológiájának feltárásához az élesztőgombák vonatkozásában.
A laktóz szénforrásként való felhasználására kevés élesztőgomba faj képes, melyek többsége aerob úton metabolizálja a laktózt, néhány faj azonban etanolos erjesztéssel is képes hasznosítani. Biotechnológiai szempontból mind a laktóz erjesztésnek, mind pedig az aerob laktóz metabolizmusnak nagy jelentősége van; előbbi elsősorban a laktóz tartalmú élelmiszeripari melléktermékekből bioetanol előállítását célozza, míg a második β-galaktozidáz enzim vagy heterológ fehérjék előállítása szempontjából fontos.
A kutatómunka célja biotechnológia szempontból eddig még kevésbé ismert laktóz hasznosító élesztőgomba fajok laktóz metabolizmusának vizsgálata, elsősorban a laktóz transzport, β-galaktozidáz aktivitás és a genetikai szabályozás szempontjából.
A kutatómunka során mikrobiológiai tenyésztéses módszerek, biokémiai (enzimológiai) eljárások és molekuláris genetikai módszerek alkalmazását tervezzük.
Az eredmények várhatóan hozzájárulnak új tulajdonságú β-galaktozidáz enzimek genetikai és biokémiai jellemzéséhez, valamint a laktóz metabolizmus mikrobiológiai diverzitásának és fiziológiájának feltárásához az élesztőgombák vonatkozásában.