Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Galajda Péter
Baktériumpopulációk vizsgálata mikrofluidikai módszerekkel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Galajda Péter
webcím: http://www.brc.mta.hu/biophys_cell_biophysics.php
helyszín (magyar oldal): MTA SZBK Biofizikai Intézet, Bionanotudomány Kutatóegység - Sejtbiofizika Kutatócsoport
helyszín rövidítés: SZBK


A kutatási téma leírása:

Számos baktériumokkal kapcsolatos jelenség csak a populáció szintjén figyelhető meg. Ilyenek például a quorum érzékelés, a rajzás, illetve a biofilm kialakulása. A mikrofluidika technológiája alkalmas arra, hogy pontosan tervezett, meghatározott fizikai és biológiai környezetet biztosítsunk baktériumpopulációk számára. Ez olyan jelenségek tanulmányozását és olyan kísérletek elvégzését teszi lehetővé, melyekre más, hagyományos módszerek kevéssé alkalmasak.
Kutatásaink során vizsgáljuk: a környezet fizikai és (bio)kémiai jellemzőinek hatását a populációdinamikára és a baktériumok térbeli eloszlására (mesterséges, illetve a sejtek által generált koncentráció gradiensek hatása), a sejtek kemotaxisát, a sejt-sejt kommunikáció jellemzőit, valamint, fizikailag szeparált, de biokémiai kapcsolatban levő baktériumpopulációk kölcsönhatását. Ezenkívül a hosszabb időskálán végzett kísérletekben a mikrotechnológiával kialakított környezeti jellemzők evolúciós folyamatokban játszott szerepét is kutatjuk.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-11-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )