Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Engelhardt Tekla
A nyersen fogyasztott zöldségek öntözéses technológiájából fakadó kockázatok jellemzése és annak csökkentési lehetőségei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Mohácsiné Farkas Csilla
társ-témavezető: Engelhardt Tekla
helyszín (magyar oldal): SZIE BC 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

Az elmúlt tíz évben több, nagy horderejű élelmiszer-eredetű megbetegedés kapcsolódott a leveles zöldségek fogyasztásához. A zöldségek öntözéses technológiájából adódóan egyre több, különböző mikrobiológiai (vírusok, antibiotikum-rezisztens baktériumok) eredetű veszélyekkel kell számolnunk, melyek gyors és pontos azonosítása új kihívások elé állítja az élelmiszeripart. Számos kutatás folyik a zöldségek gyártátechnológiájához kapcsolódóan, azonban a termesztéshez, öntözéshez kapcsolódó, élelmiszerbiztonság személetű kutatások száma csekély. A jövő egyik nagy kérdése, hogyan fogunk biztonságos öntözővizet biztosítani a termőföldekre, a csökkenő édesvíz készletek ellenére. A doktori munka során vizsgálnánk a nyers zöldségekről izolált mikrobák szaporodás- és pusztulás kinetikai paramétereit olyan technológiák mellett, melyeket potenciálisan alkalmazhatunk a vizeink kezelésére.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-06-30


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )