Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Breuer Hajnalka
Pájer-Gálos Borbála
Az erdők hatása a légkörfizikai folyamatokra aszályos periódusok esetén, lokális léptékben, a WRF modell segítségével

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Soproni Egyetem
erdészeti és vadgazdálkodási tudományok
Roth Gyula Erdészeti és Vadgazdálkodási Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Pájer-Gálos Borbála
társ-témavezető: Breuer Hajnalka
helyszín (magyar oldal): Soproni Egyetem
helyszín rövidítés: SOE


A kutatási téma leírása:

A természetközeli vegetáció a klímarendszer biotikus, dinamikus komponenseként fontos szerepet játszik az időjárás és az éghajlat alakításában. A vegetációval borított felszínnek a csupasz talajhoz képest eltérő a sugárzás elnyelő képessége, nagyobb az érdessége és párologtató felülete, ezáltal hat a légkör energia- és vízháztartására. A felszínborítás éghajlati és antropogén hatásokra történő változása erősítheti vagy gyengítheti a klímaváltozás mértékét.
A kutatómunka célja az erdők légkörfizikai folyamatokra gyakorolt hatásának vizsgálata aszályos periódusok esetén, lokális léptékben, az alábbi részfeladatok szerint: (1) aszálykategóriák definiálása meteorológiai állomások idősorai alapján, (2) különböző felszínborítások (erdei ökoszisztémák, agrárerdészeti rendszerek, gyep) légkörfizikai folyamatokra gyakorolt hatásainak elemzése a WRF modell segítségével, (3) az aszálytípusok várható gyakoriságának meghatározása különböző klímaszcenáriók esetén, ennek alapján az erdők klimatikus hatásának becslése.
A disszertáció eredményei várhatóan hozzájárulnak a vegetáció-légkör visszacsatolások mélyebb megértéséhez, így hasznos tapasztalatokkal szolgálhatnak a regionális klímamodellezés számára az erdővel kapcsolatos folyamatok leírásának továbbfejlesztéséhez, valamint az erdőterület változás és az erdészeti beavatkozások éghajlati hatásainak számszerűsítéséhez.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-06-10

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )