témavezető: Mednyánszky Zsuzsanna
helyszín (magyar oldal): SZIE BC 1118 Budapest, Villáníi út 29-43. helyszín rövidítés: SZIE
A kutatási téma leírása:
A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV 1-3-2001/110 számú előírása szerint a méz elnevezés kiegészülhet a növényi eredetre való utalással, ha a méz teljesen vagy túlnyomó részben a jelzett növényről származik és megvannak az erre jellemző érzékszervi, fizikokémiai és mikroszkópos tulajdonságai. A rendelkezésünkre álló vizsgálati módszerek (pollenanalízis, érzékszervi bírálat) nem minden esetben adnak objektív képet. Számos kutatás foglalkozik a mézek aminosav-összetétel alapján történő eredetmeghatározásával. Az elmélet alapja, hogy a mézekben fellelhető aminosavak elsősorban a virágporból származnak, vagyis a szabad aminosavak vizsgálata lehetőséget adhat a botanikai eredet meghatározására. A kutatás célja, hogy párhuzamot vonjunk fajtamézek és forrásnövényeikről származó, méhek által gyűjtött virágporpelletek, valamint a növényekről gyűjtött virágporok szabad aminosav profilja között.
előírt nyelvtudás: English felvehető hallgatók száma: 1
Jelentkezési határidő: 2018-06-30
2024. IV. 17. ODT ülés Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).