Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Gazdag-Tóth Boglárka
Vállalatelhelyezési feladatok megoldása globális optimalizálási módszerekkel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Gazdag-Tóth Boglárka
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

Vállalatelhelyezési feladatok manapság a élet bármely területén megjelennek, gondolhatunk szupermarketek, kórházak, szemétlerakók elhelyezésére, vagy akár postaládák, szavazóhelyek, és metróvonalak megállókkal való tervezésére is. A feladatok megoldása történhet megbízható globális optimalizálási algoritmusok segítségével, illetve ezeknek hiányában heurisztikus, lokális keresők segítségével is.

A hallgatónak meg kell ismernie a különböző klasszikus vállalatelhelyezési feladatokat, mint a p-center és p-medián feladatok, és azok megoldási módszereit a keresési tértől függően, hiszen a feladat más és más módszert igényel diszkrét, folytonos, vagy hálózati megfogalmazás esetén is. A klasszikus feladatok megismerésén túl a hallgató által kiválasztott feladatosztály mélyebb ismerete szükséges, ami lehet például versenyző vállalatok elhelyezése, lefedési problémák vizsgálata, nem kívánt vállalatok elhelyezési kérdései (mint például szeméttelepek vagy veszélyes üzemek telepítése), de összetett feladatok is, mint tömegközlekedési vonalak megállókkal, vagy postaládák útvonalakkal való tervezése is. Sok esetben a feladatok nehézségét a probléma jellegéből adódó távolságfogalom adja: ha például repülőgépek társaságfüggetlen szervizhálózatához keresünk telephelyeket, a távolságokat a repülőgépek elliptikus pályái szerint kell számolni.

A kiválasztott feladatosztályok problémáinak megoldására a hallgatónak vagy egy létező algoritmust kell továbbfejlesztenie, vagy akár egy új algoritmust kidolgoznia. Bizonyos feladatoknál további cél lehet a probléma valósághűbb modellezése, vagy általános felírása is. Az algoritmusok tesztelése történhet az irodalomban megtalálható tesztfeladatokon, vagy valós feladatokon is, ha azok rendelkezésre állnak.

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
operációkutatás, programozási ismeretek

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )