Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Csapó János
Szelénnel dúsított tej és tejtermékek előállítása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
állattenyésztési tudományok
Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Csapó János
helyszín (magyar oldal): DE MÉK Élelmiszertechnológiai Intézet, "K"-"L" épület, Kazánház, Műszerközpont labor, I/8., Debrecen, Böszörményi út 138.
helyszín rövidítés: A/121


A kutatási téma leírása:

Mivel nincsenek adatok arról, hogy milyen a tejelő szarvasmarhák szelén tűrése, hogyan tudja a különböző szelénformákat hasznosítani, ezért kísérleteink során különböző mennyiségben adagolnánk a szarvasmarhák takarmányába szerves és szervetlen (szelenit, szelenát, szeleno élesztő) szelén-kiegészítőket. A kísérlet során a napi szelén-bevitel mintegy 110 mg Se/nap/tehén között változik. A kísérlet indulásakor, ezt követően a kísérlet 5., 10., 15. és 30. napján gyűjtünk tejmintákat, melyből meghatározzuk a szeléntartalmat, és a különféle szervetlen és szerves szelénformákat. Megállapítjuk, hogy mi a maximális szelén mennyiség, amit a tehén naponta még el tud viselni, illetve mi az a mennyiség, amelynél többet nem szabad vagy érdemes a szarvasmarhának adni a tej maximális szelénkoncentrációját célozva. A megnövelt szeléntartalmú tejből kefírt, joghurtot, lágy, félkemény és kemény sajtot állítunk elő, vizsgálva azt, hogy a tej megnövelt szeléntartalma milyen változást idéz elő a különböző technológiával készült tejtermékek esetében. Szeretnénk adatokat kapni arról is, hogy mi az az optimális szelénkoncentráció a tejben, amely a Lactobacillus bulgaricusnál és más, a tejipari gyakorlatban alkalmazott lactobacillusoknál, saccharomyces élesztőknél optimális szerves szelén- (szeleno-cisztein, szeleno-metionin) tartalmat produkál a tejtermékben. Összefoglalva tehát a tehenek napi rendszerességgel szervetlen és szerves szelén kiegészítése során mérjük a tej szeléntartalmának alakulását a szelénbevitel függvényében, keressük a szelén kiegészítés optimumát, és vizsgáljuk, hogy a szelén kiegészítést követően hogyan ürül ki az állat szervezetéből a szelén. Ezt követően a megnövelt szeléntartalmú tejből különféle tejtermékeket készítünk, és mérjük az összes technológiai fázisban a szelén útját, azaz szelénmérleget készítettünk, a takarmánytól a tejig, és a tejtől a végtermékig.

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
további elvárások: 
A jelölt legyen alkalmas Élelmiszertechnológiai és Élelmiszeranalitikai Laboratóriumban történő munkavégzésre, legyen állattenyésztési élelmiszertud.-i és táplálkozástud.-i alapképzettsége és mutasson érdeklődést új élelmiszerek fejlesztése iránt.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-05-15


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )