témavezető: Ózsvári László
társ-témavezető: Kasza Gyula
helyszín (magyar oldal): Állatorvostudományi Egyetem helyszín rövidítés: ÁTE
A kutatási téma leírása:
A tejalapú funkcionális élelmiszertermékek felgyorsuló fejlesztését nagymértékben segítette az agrártudományok, az állatorvos- és orvostudomány, az élelmiszertudomány és a táplálkozástudomány összekapcsolódása az alkalmazott kutatásokban, valamint a jogi és szabályozási környezet fejlődése, amely ösztönzően hatott a piac legitim szereplőinek hosszú távú beruházásaira. A kutatás célja, hogy hozzájáruljon a piaci igényeknek megfelelő biztonságos és funkcionális tejalapú élelmiszerek gazdaságos módon történő előállításához. Ennek érdekében feltárjuk a társadalmi, gazdasági, technológiai és jogi környezet hatásait és összefüggéseit, továbbá az élelmiszertermelő, -feldolgozó és -forgalmazó vállalatok, valamint a fogyasztók véleményét, különös tekintettel a laktózérzékeny fogyasztókra, amely szegmens egyre inkább kiemelt figyelmet élvez a kutatásokban és a vonatkozó szakirodalomban. Áttekintjük a funkcionális élelmiszerek hazai és európai jogi szabályozását és jelölési rendszerét, amely alapján gyakorlati javaslatok fogalmazására törekszünk a kedvezőbb jogi környezet kialakítására. Célunk továbbá feltárni, hogy az árképzésben miként tükröződhet a biztonságos módon előállított funkcionális élelmiszerek eltérő költségszerkezete, és ezen élelmiszerek piaci bevezetése hogyan hat a hazai tejtermelők és tejfeldolgozók versenyképességére, jövedelmezőségére.
A tervezett téma szorosan kapcsolódik az ÁTE által az EFOP 3.6.2 pályázatban vállalt kutatási feladatok teljesítéséhez
előírt nyelvtudás: angol további elvárások: Állatorvosi diploma, angol nyelvismeret