témavezető: Kasza Gyula
társ-témavezető: Ózsvári László
helyszín (magyar oldal): Állatorvostudományi Egyetem helyszín rövidítés: ÁTE
A kutatási téma leírása:
Az elmúlt évtizedekben felgyorsult a funkcionális élelmiszertermékek fejlesztése, amely egy korábban is meglévő fogyasztói keresletet elégít ki. A fejlődést jelentősen ösztönözte, hogy a nemzetközi kereskedelem megerősödésével a korábban szűk vásárlói körnek eladható termékek könnyebben válhatnak exportcikké, így kihasználhatóvá vált a méretgazdaságosság. A kutatás során először is arra keresünk választ, hogy melyek azok a termékpályák, amelyek döntően hazai alapanyagbázisra építve valódi, a piac és az élelmiszerjog által is elismert egészségügyi előnyöket kínálhatnak a fogyasztóknak, miközben sem szabályozási, sem gazdasági oldalról nem ütköznek megvalósíthatósági akadályokba. Ezt követően egy kiválasztott termékpálya esetében modellezzük a funkcionális termékjelleget biztosító összetevő jelenlétére és az élelmiszerlánc-biztonságra ható tényezőket a termelési lánc teljes hosszában.
A tervezett téma szorosan kapcsolódik az ÁTE által az EFOP 3.6.2 pályázatban vállalt kutatási feladatok teljesítéséhez
előírt nyelvtudás: angol további elvárások: Állatorvosi vagy élelmiszermérnöki vagy vegyészmérnöki diploma, angol nyelvismeret