Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Rendellenes csecsemősírás, -köhögés és szívhang hang-alapú diagnosztizálása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Sztahó Dávid
helyszín (magyar oldal): Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
helyszín rövidítés: TMIT


A kutatási téma leírása:

Napjainkban a hangalapú diagnosztikai eszközök kutatása egyre jobban előtérbe kerül. Az újszülöttek sírásának, köhögésének és szívhangjának rendellenes elváltozása számos betegség jelzője lehet. A köhögés és a sírás hangja annyira karakterisztikus, hogy ezek elkülöníthetők egyéb hangbeli megjelenésektől. Régóta ismert, hogy a köhögés és a sírás hangjának tulajdonsága fontos tünet nagyon sok betegségnél, ezért hatalmas orvosi jelentősége van. A szívhang elváltozásai szintén több rendellenességre utalhatnak. Csecsemők esetében pedig még fontosabb ezeket helyesen analizálni. Mindezen jelek informatikai feldolgozása lehetőséget nyújt azok automatikus kiértékelésére, elemzésére, amely segítséget nyújthat az orvosi stábnak. Habár a témában külön-külön már történtek kutatások az egyes jelenségek elemzésére, betegségekhez kötésére, azonban együttes vizsgálatuk meglehetően új és előremutató kutatást tesz lehetővé a hangalapú orvosi diagnosztika területén. A kutatás során a cél a rendelkezésre álló csecsemősírás, -köhögés és szívhangok együttes elemzése, azok diagnosztikai célra való felhasználásának kutatása akusztikai, adat és gépi tanulással történő elemzéssel.

Kutatási feladatok:
─ köhögés, sírás és szívhang elemzésére irányuló irodalmak áttekintése és feldolgozása
─ a vizsgálathoz szükséges adatbázis feldolgozása
─ adatelemzési és osztályozási eljárások kidolgozása

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-07-31


2020. VI. 25.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2020. július 10-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )