Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Fleiner Tamás
Stabil párosítások és alkalmazásaik

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Fleiner Tamás
helyszín (magyar oldal): Számítástudományi és Információelméleti Tanszék
helyszín rövidítés: SZIT


A kutatási téma leírása:

A stabil párosítások elmélete egy közgazdasági-játékelméleti indíttatású probléma nyomán vált ismertté, és lett fontos része számos területnek, mint pl. a kombinatorikus optimalizálás, poliéderes kombinatorika vagy gráfelmélet. Az alapprobléma egy ú.n. stabil házassági séma keresése egy olyan modellben, melyben férfiak es nők vesznek részt, és minden személy egy általa választott preferenciasorrend szerint rendezi az ellentétes neműeket aszerint, hogy mennyire szeretne vele házasságot kötni. Egy házassági séma instabil, ha létezik olyan férfi es nő, akik egymást kölcsönösen előnyösebb partnernek tekintik, mint az aktuális házastársukat. A tétel, mely szerint tetszőleges modellben létezik stabil házassági séma, számos alkalmazással bír a fenti tudományterületeken. A legutóbbi időben sikerült olyan elemi fixponttételen alapuló megközelítést találni az alapproblémához, mely az egész elméletet új megvilágításba helyezi.
A kutatás célja a fixponttételes megközelités további alkalmazásainak keresése. Ilyen alkalmazási terület lehet a gráf listaszínezések elmélete, a matroidelméleten belül a matroidmetszetek és a stabil párosítások kapcsolata, vagy a perfekt gráfok szempontjábol érdekes Berge-Duchet sejtés.
A témának egyelőre nincs az összes alkalmazási lehetőséget bemutató irodalma, melynek oka részben az, hogy a kutatás eddig több szálon futott. Egy nem mindenre kiterjedő összefoglalás található: Tamás Fleiner: Stable and crossing structures, http://www.renyi.hu/~fleiner .

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-07-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )