Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Tőzsér József
HIV-1/HIV-2 kettős fertőzés: a virális interferencia és a celluláris proteóm változásának analízise

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
elméleti orvostudományok
Molekuláris sejt- és immunbiológia Doktori Iskola

témavezető: Tőzsér József
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar
helyszín rövidítés: DEÁOK


A kutatási téma leírása:

A szakirodalomban már régóta ismert a human immundeficiencia vírus 1-es és 2-es típusok (HIV-1/HIV-2) által okozott kettős fertőzés jelensége. A klinikai irodalmi adatok azt mutatják, hogy HIV-1 és HIV-2 kettős fertőzés eredményeként lecsökken a vírus szintje és az AIDS progressziója is lelassul. Különböző elméletek születtek a folyamat megmagyarázására, feltételezték, hogy ez a hatás a T-sejtek aktivációjának a szupressziója illetve a beta-kemokinek fokozott expresszálódása miatt következik be. Míg az irodalomban a kettős fertőzésben bekövetkező csökkent vírus replikációt a gazdasejt immunológiai válaszreakciójaként kialakult folyamatnak tekintették, az eddigi eredményeink azt mutatják, hogy más faktorok is szerepet játszanak a virális patogenitás kialakulásában. Tanulmányozni kívánjuk a HIV-1/HIV-2 kettős fertőzés hatását sejttenyészetben, meghatározni tervezzük a lehetséges faktorokat, melyek szerepet játszhatnak - az egyszeres fertőzéshez képest jelentkező - csökkent patogenitásban. Vizsgálni kívánjuk a celluláris gének kifejeződésének a változását és a celluláris restrikciós faktorok szerepét az egyszeres és kettős fertőzéses kísérleteink során. Továbbá vizsgálni kívánjuk a retrovírus fertőzés válaszaként kialakult átmeneti változásokat a proteómban. Ezek a változások befolyásolhatják a fertőzés hatékonyságát és azonosításuk egy alternatív, célfehérjék elleni antiretrovirális terápiás lehetőség alapjaiként is szolgálhat.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-05-20


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )