témavezető: Fertő Imre
helyszín (magyar oldal): Gazdaságtudományi Kar, Agrárgazdasági és Menedzsment Tanszék helyszín rövidítés: GTKAT
A kutatási téma leírása:
A söripart általában olyan ágazatnak tekintik, ahol a technológia standard (évszázadok óta alig változott), ráadásul nemzetközi szinten a vállalati felvásárlásoknak köszönhetően 3-4 nagy multinacionális vállalat uralja piacot. A fenti jellemzők ellenére az elmúlt évtizedben egy meglepő jelenségnek lehetünk a tanúi. A söriparban világszerte nagyszámban megjelentek ugyanis a viszonylag kiskapacitású házi sörfőzdék. Noha ezek a piaci szereplők nem veszélyeztetik a domináns vállalatok pozícióját, mégis joggal merül fel a kérdés, hogy a globalizáció korában miképpen lehetséges a házi sörfőzdéknek ez a reneszánsza. A kutatás azt vizsgálja, hogy milyen tényezők magyarázzák a kézműves sörfőzdék felbukkanását mind keresleti, mind kínálati oldalról. Mennyiben van szó egy buborékról, vagy egy tartósabb jelenséggel állunk szemben.
előírt nyelvtudás: angol felvehető hallgatók száma: 1