A homoktövis fajták erős antioxidáns tulajdonságuk, magas C-vitamin tartalmuk, valamint értékes növényi olajtartalmuk révén fontos szerepet tölthetnek be az egészségvédő és egészségmegőrző táplálkozásban, valamint egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a humán gyógyászatban is. A homoktövis hazánkban őshonos, termesztésbe vonása napjainkban folyamatos, és egyre bővül az élelmiszeripari célú hasznosítása is. A humán táplálkozásban betöltött szerepének megalapozásához szükséges azonban a hazánkban termeszthető új fajták biológiailag aktív hatóanyagainak ismerete. Ezt a gyümölcsök széleskörű analízisével kívánjuk feltérképezni, mely kiterjed a gyümölcshús, a gyümölcshéj és a mag teljeskörű vizsgálatára fotometriás és HPLC módszerekkel (pl. cukor-, sav-frakciók, C-vitamin, ß-karotin-, polifenol-tartalom, antioxidáns kapacitás (FRAP, TEAC, DPPH), flavonoid profil, magolaj esetében zsírsavösszetétel). Ezen vizsgálatokon alapuló fajtaértékelés a különböző feldolgozási célokra legalkalmasabb fajták kiválasztását teszi lehetővé.