témavezető: Illés Bálint Csaba
helyszín (magyar oldal): Szent István Egyetem helyszín rövidítés: SZIE
A kutatási téma leírása:
Kutatásaink során egyrészt vizsgáljuk élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények sze-repét hazai és nemzetközi téren egyaránt, másrészt elemezzük a különböző minőség¬biz¬to¬sí¬tási modellek alkalmazhatóságát, alkalmazásuk hatékonyságát és azok fejlesztési lehető¬sé¬geit.
Az EU szabályozáson belül is kulcsterületté vált az élelmiszerbiztonság, melyen belül a kohe-rens és átlátható szabályozás a fő cél, a termőhelytől a fogyasztó asztaláig terjedő ellen¬őr¬zés, a tudományos igényű tanácsadási feladatok megerősítése, magas szintű humán egészségügyi és fogyasztóvédelmi rendszer működtetése. Kutatásainkkal ezen területeken alkalmazott minő-ségbiztosítási, élelmiszerbiztonsági rendszerek fejlesztéséhez, azok hatékonyabb gyakor¬lati működtetéséhez kívánunk hozzájárulni.
A téma aktualitásának indoklása:
Az elmúlt időszakban a minőséggel és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos kockázatok jelen¬tő-sen felértékelődtek. Az élelmiszerbiztonsági kockázatok erősödése összefügg a kereskedelem glo¬balizációjával, valamint a termékfejlesztés és a technológiafejlesztés gyorsulásával. Az élel-miszerek biztonsági összetevői a fogyasztó számára, bizalmi terméktulajdonságok, amely azt jelenti, hogy sem a vásárlás előtt, sem utána a fogyasztó nem képes ellenőrizni azokat. Az elmúlt években bekövetkezett fogyasztói bizalomvesztés a teljes élelmiszerellátási lánc min¬den szereplője számára jelentős kihívást jelent.
Az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények szerepe és megítélése a gazdaságban és a társadalomban egyaránt egyre inkább felértékelődik. A gazdasági növekedéssel párhuzamosan az élelmiszerpiacok – döntően a fejlett országokban – telítetté váltak. Az élelmiszerfogyasztói magatartás össze¬te¬vőin belül a biztonsági motivációk erősödnek, így nagyobb figyelem mutatkozik meg az élel¬mi¬szer¬biztonsági, a minőségi és etikai összefüggések iránt.