témavezető: Varga László
helyszín (magyar oldal): SZE-MÉK Élelmiszertudományi Tanszék Mosonmagyaróvár, Lucsony u. 15-17. helyszín rövidítés: MÉK
A kutatási téma leírása:
A kutatás célja egyrészt a homogénezési paraméterek hatásának lézerdiffrakciós módszerrel történő tanulmányozása különböző zsírtartalmú tejek és tejszínek esetében, másrészt az eredmények összehasonlítása a hagyományos (centrifugálásos és turbidimetriás) módszerekkel kapott eredményekkel. Vizsgálni tervezzük továbbá azok hatását a késztermékek reológiai és funkcionális tulajdonságaira (pl. szinerézis, felverhetőség, viszkozitás, hőstabilitás, állományprofil stb.). Elektronmikroszkópos és lézerdiffrakciós vizsgálatokkal feltárjuk a fehérje struktúráját érintő előnyös és a késztermékre nézve hátrányos változásokat is. A gyakorlat számára meghatározzuk a savanyú tej- és tejszínkészítmények (joghurt, tejföl), a habtejszín és a vajkrém különböző zsírtartalomra vonatkoztatott optimális nyomás–hőmérséklet értékeit és a lézerdiffrakciós mérések alapján azokhoz tartozó zsírgolyó átlagos átmérő (d) és halmazképződési mutató (k) értékeket.