A helyes humán táplálkozás gyakorlata által az élelmiszerekkel szemben támasztott egyre szigorodó minőségi elvárások, megkövetelik a kész termékek, illetve nyersanyagok akár esszenciális, akár toxikus nyomelem tartalmának ismeretét. A téma célja olyan bonyolult minta-előkészítést nem igénylő, gyors, érzékeny és megbízható közvetlen mintabevitelű grafitkemencés atomabszorpciós (GFAAS) módszerek kifejlesztése, melyekkel a folyékony és egyes szilárd élelmiszer nyersanyagokban, késztermékekben, vagy akár más humán táplálkozással összefüggő biológiai eredetű mintákban a humán élettani szempontból jelentőséggel bíró esszenciális illetve toxikus nyomelemek koncentrációja meghatározható. A kifejlesztett GFAAS módszerek és az alkalmazásuk nyújtotta információk egyaránt felhasználhatók mind táplálkozástudományi vagy akár humán élettani, mind pedig élelmiszeripari kutatások, technológiai fejlesztések valamint élelmiszer monitoring vizsgálatok céljaira.