Az abiotikus tényezők közül részletesen a hőmérséklet, a fény (PAR) hatását vizsgáljuk a termésképzésre és a beltartalom (Brix°, cukor- és savtartalom, C-vitamin, polifenolok, karotinoidok, glükozinolátok, flavonoidok, stb.)) alakulására. A hőmérséklet esetében nem csupán a léghőmérséklet, hanem a termés- és a növényfelszín-hőmérséklet hatásának értékelését is elvégezzük. A felsorolt beltartalmi összetevők közül külön kiemelt figyelmet tulajdonítunk a karotinoidok (likopin, ß-karotin) bioszintézisére ható környezeti tényezők számszerűsítésére. Az élettelen környezeti paraméterek közül még vizsgáljuk a vízellátottság hatását is. A biotikus tényezők közül a fajta és az ezzel összefüggő termesztési módok (szabadföldi, hajtatás) hatásának vizsgálata szerepel a kutatás céljai között. Hajtatási körülmények között, pedig az oltás (mint biotikus tényező) hatásának értékelése a beltartalmi összetevőkre a kutatómunkánk egyik fontos célja. A tesztnövények köre: paradicsom, étkezési paprika, tojásgyümölcs, brokkoli, vöröshagyma és sárgarépa.
e
előírt nyelvtudás: angol felvehető hallgatók száma: 1