Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagy László
Alternatívan aktivált makrofágok szabályozása és végrehajtó funkciói

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
elméleti orvostudományok
Molekuláris sejt- és immunbiológia Doktori Iskola

témavezető: Nagy László
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem
helyszín rövidítés: DEÁOK


A kutatási téma leírása:

A makrofágok a veleszületett immunitás sejtes komponenseiként nagyfokú funkcionális és fenotípusos heterogenitással és plaszticitással rendelkeznek. A projekt során vizsgálni kívánjuk az az alternatívan aktivált makrofágok funkcionális sajátságait és a hátterükben álló génexpressziós szabályozó mechanizmusokat biokémiai, transzkriptomikai, epigenetika és funkcionális vizsgáló módszerek együttes felhasználásával. (1) Meg kívánjuk határozni a lipid környezet és a genom kifejeződése közti közvetlen kapcsolattartásért felelős magreceptorok (köztük a PPARg, RARa és RXR-ok) szabályozó szerepét az alternatívan aktivált makrofágok angiogenikus és pro-tumor aktivitásának kialakulásában. (2) Fel kívánjuk térképezni az IL-4/STAT6 jelátviteli útvonal génkifejeződésre gyakorolt gátló hatásának pontos mechanizmusát, valamint annak részvételét a bakteriális eredetű LPS indukált gyulladásos folyamatok gátlásában az ex vivo és in vivo alternatív makrofág aktiváció során. (3) Végül vizsgálni kívánjuk az ex vivo és in vivo alternatív makrofág aktiváció során emelkedett szintű kifejeződést mutató antiproliferatív és pro-apoptotikus mir-342-3p mikroRNS szerepét a makrofágok osztódásának és életképességének poszttranszkripciós szintű szabályozásában.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-05-15


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )