Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hadas Miklós
Modernitás és maszkulinitás

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Corvinus Egyetem
média-és kommunikációs tudományok
Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskola

témavezető: Hadas Miklós
helyszín (magyar oldal): Budapesti Corvinus Egyetem, Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskola
helyszín rövidítés: BCE


A kutatási téma leírása:

A múlt század hatvanas éveitől kezdődően, a feminizmus második hullámának köszönhetően egy-két évtized alatt nem csupán a társadalmi nemekkel kapcsolatos kutatások intézményrendszere teremtődik meg, hanem a modernitásban korábban létrejött tudományok (a szociológia, a történettudomány, a kulturális antropológia, a pszichológia, és így tovább) hagyományos kánonjaiba is beszivárognak az új nézőpont elemei. E kaleidoszkopikus pluralizálódás összetevője, hogy megjelennek azok a férfiak is, akik saját magukra vonatkoztatják a feminizmusból származó fogalmakat és szemléleti elemeket. A férfikutatások a maszkulinitást, ill. annak társadalmi konstrukcióját nem univerzális érvényű adottságként, hanem a társadalmi nemi viszonylatok által történelmileg és kulturálisan meghatározott, reflexióra méltó, különös emberi tapasztalásként fogják föl. Ma már széles körben elfogadott, hogy a nemek közötti viszony és ennek részeként a férfiasság mintázatainak átalakulása fontos fejleménye az elmúlt évszázadok nyugati történelmének. E változásnak köszönhetően a hatvanas-hetvenes évektől a társadalomtudományokban előtérbe kerülnek azok a megközelítések, amelyek nem kizárólag racionálisan gondolkodó, test és nem nélküli cselekvőknek, valamint nem is a rendszer többé-kevésbé bonyolult függőségi viszonyainak szövevényébe ágyazott következményeknek tekintik tárgyukat, hanem testtel és nemmel (mégpedig társadalmi és biológiai nemmel) rendelkező entitásoknak. E tágan értelmezett témakörben várom a doktoranduszok jelentkezését.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2018-09-30


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )