Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Miokardiális iszkémia-reperfúzióval járó szívsebészeti beavatkozások kísérletes és klinikai vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Gasz Balázs
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A szívsebészeti beavatkozások során számos nemkívánatos hatás aktiválódik, melyek egyértelműen összefüggésben állnak a szövődmények kockázatának fokozódásával. A műtéteknél, aorta lefogás közben kialakuló globális miokardiális iszkémia és az azt követő reperfúzió sejtszintű iszkémiás-reperfúziós károsodást okoz, mely oxidatív stressz kialakulása, az antioxidáns egyensúly zavara révén alakul ki. A szívsebészeti beavatkozások során alkalmazott extrakorporális keringés és műtéti megterhelés együttesen a szervezet szisztémás gyulladásos válaszreakciójának nagymértékű aktiválódásához vezet, következményes reaktív szabadgyökök felszaporodással, a fehérvérsejtek, trombociták és endotél sejtek aktivációjával. Ez utóbbi folyamatok kedvezőtlenül befolyásolják a miokardiális iszkémia-reperfúzió hatásait. A szöveti károsodás csökkenthető sejtszintű endogén adaptációs mechanizmusok aktiválásával. Miokardiális iszkémiát követően, váltakozó iszkémiás és reperfúziós periódusok ismétlése révén kialakított iszkémiás posztkondicionálás, valamint az ú.n. kontrollált reperfúzió csökkenti a szöveteket érintő iszkémia-reperfúziós károsodást. Ezen endogén adaptációs mechanizmusok hatásai és pathomehanizmusa kevéssé tisztázott szívsebészeti beteganyagon. Vizsgálataink célja az endogén adaptációs folyamatok sejtszintű és szubcelluláris szintű megismerése szívsebészeti betegekben, mely folyamatok a gyakorlatban is befolyásolhatják a műtéti szövődmények kialakulásának kockázatát. Hallgatóknak lehetőségük nyílik a posztkondicionálás sejtszintű mechanizmusainak meghatározására állatkísérletes modellen, valamint posztkondicionálás és kontrollált reperfúzió hatásainak vizsgálatára vér illetve szövetmintákból, szívsebészeti beteganyagon.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-05-18


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )