Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Borbély Katalin
Multimodális képalkotás az onkológiában és az idegrendszeri megbetegedésekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Borbély Katalin
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A témakör alapvető feltétele a hatékony eredményeket ígérő medicinai fejlődésnek. A képalkotó diagnosztikában többféle technikát alkalmaznak. Az alapvető eljárásokkal kapcsolatban - röntgen, ultrahang, CT, MR, SPECT, PET - tett felfedezések, kutatási eredmények, az orvosi képalkotás területén hamar alkalmazásra kerültek. A tudomány jelenlegi állása szerint nem valószínű, hogy olyan új, eddig ismeretlen technika jelenne meg a közeljövőben, ami alapvetően átformálná az orvosi képalkotási gyakorlatot. A komputertechnika gyors fejlődése révén a fő fejlődési irányok valószínűleg a különféle képalkotó modalitások fúziójában, új markerek, trészerek stb. használatában van, ami a különböző technikák előnyeit egyesítve, hatékonyabb képalkotó módszereket állíthat a gyógyítás rendelkezésére. Minden ma használatos képalkotó eljárásnak megvannak a jól bevált alkalmazási területei, erősségei és korlátai. A képfúziós technikák a képalkotó módszerek korlátait jelentősen kompenzálhatják. Például, ennek a fejlődésnek kiemelkedő eredménye a ma már széles körben alkalmazott PET/CT és SPECT/CT, vagy akár a már hazánkban is telepítésre került PET/MR. A közeljövőben várható multiparametrikus mérések, multitrészer technikák, a vegyes technológiai kombinációk megjelenése, egyre szélesebb körű alkalmazási lehetőségeket nyújt. A képalkotás fejlesztése révén a kutatásban, az iparban és az orvosi felhasználásban egyaránt hangsúlyozott a szerepe mindazon területek fejlesztésének, ahol a különböző eljárások előnyeit tudják érvényesíteni. Így, a folyamatos technikai fejlődés mellett fontos kutatási terület a klinikai alkalmazások lehetőségeinek kiaknázása a diagnosztika és a képvezérelt beavatkozások terén egyaránt, valamint új kontrasztanyagok, biomarkerek, trészerek fejlesztése, alkalmazási lehetőségeik bizonyítása, stb.
A program tudományos- és oktatási tevékenysége olyan kutatási területekkel is foglalkozik, amely a régióban és az országban a nukleáris medicinával, határterületi szakmákkal, beleértve más orvosi képalkotó eljárással foglalkozó speciális utánpótlást is, biztosíthat.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-05-18


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )