Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Bánvölgyi Szilvia
Vatai Gyula
Membrántechnika alkalmazása gyógynövényből extrakcióval nyert értékes anyagokat tartalmazó termékek gazdaságos előállítására

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Vatai Gyula
társ-témavezető: Bánvölgyi Szilvia
helyszín (magyar oldal): SZIE BC 1118 Budapest Villányi út 29-43.
helyszín rövidítés: SZIU


A kutatási téma leírása:

A különböző gyógy- és fűszernövények feldolgozása során a megszokott eljárásrend, hogy a drogokat megszárítják, majd vizes vagy alkoholos extrakcióval kinyerik a hatóanyagot viszonylag híg oldat formájában, amit utána lepárlással töményítenek. A töményítés során a hőre érzékeny értékes anyagok egy része elbomlik és így a kinyerési hatásfok lényegesen lecsökkenhet. Ezt elkerülendő, ha a lepárlás helyett a hatóanyag molekulaméretétől függően membránszűrést (UF, NF, RO) alkalmazunk, az értékes anyagokat megtartva hatékonyan tudjuk besűríteni 25 – 30 % száraz anyag tartalomig, hatóanyag veszteség nélkül. Amennyiben a terméket szárítmány vagy granulátum formájában kívánjuk forgalmazni/előállítani, a szárítás előtt tovább növelhetjük a szárazanyag tartalmát 50 - 70 %-ig OD vagy MD alkalmazásával. A kutatási téma keretében vizsgálni kívánjuk különböző gyógynövények esetében (zsálya, galagonya, stb) a felvázolt kíméletes eljárás hatékonyságát, gazdaságosságát, optimalizálva a különböző gyógynövények esetében az alkalmazott membrántechnikát és azon belül a műveleti paramétereket, a legkisebb értékes anyag veszteséget szem előtt tartva.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-06-30


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )