Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Bánvölgyi Szilvia
Vatai Gyula
Membrántechnika és hagyományos szétválasztási eljárások alkalmazása magas hatóanyag tartalmú goji bogyóból készült termékek gazdaságos előállítására

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Vatai Gyula
társ-témavezető: Bánvölgyi Szilvia
helyszín (magyar oldal): SZIE BC 1118 Budapest Villányi út 29-43.
helyszín rövidítés: SZIU


A kutatási téma leírása:

A goji bogyó (Lycii fructus) az ördögcérna (Lycium) nemzetségbe tartozó egyes fajok ehető terméseinek neve. Angol wolfberry nevének magyar fordítása révén nevezik farkasbogyónak is. Orvosi használatát először Kínában írták le, az i.u. első században. Gyógyászati célokra a gyökér kérgét és a növény gyümölcsét használják fel. A csodatévő goji bogyó erősíti az immunrendszert, fokozza az agy és az idegrendszer működését. Vérképző, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezzel megelőzi a szív- és érrendszeri problémákat. Lejjebb viszi a magas vérnyomást. Javítja a fizikai állóképességet, a test energia szintjét, sőt az időskori látást is.
A nagy mennyiségű C-vitaminon kívül 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot is tartalmaz. Többnyire aszalványként illetve velő/lé formájában kerül forgalmazásra. A termék minősége és hatóanyagtartalma tovább növelhető, ha a bogyóból készült levet kíméletes komplex membrántechnikai eljárásokkal besűrítjük. Munkánk célja olyan termékek (sűrítmény, instant granulátum) kifejlesztése, amelyben a feldolgozás során meg tudjuk őrizni a termék értékes anyag tartalmát. Vizsgálni kívánjuk a különböző végsűrítési módszerek (Ozmotikus Desztilláció – OD, Membrán Desztilláció –MD) és műveleti paraméterek hatását a besűrítés hatékonyságára.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )