Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Vatai Gyula
Tejsavó gazdaságos és környezetbarát hasznosítása membránműveletek alkalmazásával

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Vatai Gyula
helyszín (magyar oldal): SZIE BC 1118 Budapest Villányi út 29-43.
helyszín rövidítés: SZIU


A kutatási téma leírása:

A különböző tejtermékek gyártása során keletkező tejsavó a felhasznált friss tej mennyiségének jelentős hányadát adja, sajtok készítése estén átlagosan 90 kg savó keletkezik 10 kg sajtra vetítve. A tejsavó az egyrészt magas kémiai oxigénigényű (KOI) szennyvíz (kb. 70 g/L), másrészt viszont értékes, újrahasznosítható anyagokat (laktóz, fehérjék, ásványi anyagok) tartalmazó alapanyag. Édes és savanyú savók feldolgozási lehetőségét vizsgáljuk membrán szeparáció alkalmazásával. Nanoszűréssel gazdaságosan tudunk a híg savóból besűrítéssel savókoncentrátumot (retentátum) előállítani, mely például jégkrém és joghurt alapanyag is lehet, de kétlépcsős diaszűréssel megfelelő tisztaságú laktóz is előállítható és kristályosítható.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )