Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sikos T. Tamás
Fenntartható fogyasztás – fenntartható alapellátás

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Nemzeti Közszolgálati Egyetem
közigazgatás-tudományok
Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola

témavezető: Sikos T. Tamás
helyszín (magyar oldal): https://akk.uni-nke.hu/oktatas/doktori-kepzes
helyszín rövidítés: NKE


A kutatási téma leírása:

A témaválasztás indoklása:
(Előzmények, aktualitás, stb.)
A 21. században a kiskereskedelmi tevékenység komoly kihívások előtt áll, amelyekre hatékony választ kell adnia, ha a jövőben is az áruválaszték folyamatos bővítése, valamint a vásárlói igények egyre színvonalasabb kielégítése az elsődleges cél. Napjaink egyik kulcskérdése tehát az alapellátás folyamatos fenntartása, fenntarthatósága térben és időben. A kutatás egyik alapkérdése, hogy milyen módon oldható meg a fogyasztói igények minél tökéletesebb kielégítése, hogyan biztosítható az egyes településeken és közigazgatás különböző szintjein élő fogyasztók számára a kiegyensúlyozott alapellátás. Az önkormányzatok milyen módon tudják befolyásolni az egyes ellátási láncok hatékony de szabad működtetését.

Célkitűzések:
A jövőre vonatkozóan modellezni szükséges azon eseteket, mikor az ellátási-láncokban fennakadások mutatkoznak, azaz bizonytalan módon működnek az egyes láncok logisztikai rendszerei vagy értékesítési egységei (ld. Tesco sztrájk).

Alkalmazandó módszerek, a kutatás módszertani elképzelései:
Primer kutatások, SPSS, GIS felhasználása

Tervezett, illetve várható új tudományos eredmények:
Napjaink kiskereskedelme már nagy részben globalizálódott miközben a fogyasztók vásárlásai lokális terekhez kötődnek. A globalizáció kíhivásai az alapellátás modellezésének szükségéességét igénylik, olyan gazdasági körülmények között mikor a munkaerőpiacon ellátási zavarok keletkezhetnek, melyek befolyással vannak a fogyasztásra is.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-06-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )