Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Homoktövis fajták élelmiszeripari céltermékekké történő kiválasztására irányuló kutatások

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Stégerné Máté Mónika
helyszín (magyar oldal): SZIE BC 1118 Budapest Villányi út 29-43.
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

A kutatás célja a hazánkban termesztett homoktövis fajták (a termesztést összefogó TÉSZ általi telepítésekből) biológiai aktivitásért felelős fő komponenseinek meghatározása, valamint e vegyületek technológiai hatásokra bekövetkező változásaival kapcsolatos ismeretek bővítése.
A biológiai aktivitásért felelős fő komponensek kvalitatív és kvantitatív meghatározása. Az összes polifenol-, összes flavonoid tartalom meghatározása, antioxidáns státusz meghatározása (FRAP, TEAC, DPPH), magolaj zsírsav-összetételének meghatározása, humán egészségmegőrzésben szerepet játszó fontosabb makro- és mikroelemek meghatározása, flavonoid-profil feltérképezése és azonosítása, C-vitamin, ß-karotin, cukor-összetétel, sav-összetétel meghatározása. Az egyes komponensek gyümölcsön belüli megoszlásának (héj, hús, mag) tisztázása, valamint antimikróbás hatásának meghatározása. Az antioxidáns hatás, az antimikróbás hatás, valamint a flavonoid-összetétel kapcsolatának tisztázása.
A nyers homoktövis humán fogyasztásra alkalmas állapotának elérése közben legjellemzőbb feldolgozás-technológiai lépések (pl. fagyasztás, felengedtetés, hőkezelés, dehidrálás) hatásának vizsgálata a biológiailag aktív hatóanyagok minőségi és mennyiségi változásaira és az antimikróbás aktivitásra. Az eredmények értékelésével a kiemelkedő beltartalmi mutatókkal rendelkező és a feldolgozás-technológiai lépések hatásaival szemben leginkább ellenálló fajták kiválasztása, a hazai termesztők és feldolgozók munkáját segítve.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )