Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szőnyi György Endre
Medialitás és szemiográfia: a vizuális és verbális kulturális reprezentációk elméletei és esettanulmányok

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
irodalom- és kultúratudományok
Irodalomtudományi Doktori Iskola

témavezető: Szőnyi György Endre
helyszín (magyar oldal): oktató szobája
helyszín rövidítés: 3316


A kutatási téma leírása:

A három legjelentősebb posztstrukturalista kritikai diszkurzus, azaz a dekonstrukció, a pszichoanalízis és a posztmarxizmus konvergenciája legerőteljesebben a medialitásnak, a jelölés materialitásának, a reprezentáció bázisainak vizsgálatában érhető tetten. A téma kutatása során tüzetesen elemezzük a medialitás újabb elméleteit, különösen a posztszemiotika szubjektumelméletének és ikonológiájának, tehát a szemiográfiának a szemszögéből; feltárjuk a vizuális és verbális reprezentációk különbségeiről és azonosságairól értekező elméleteknek, a szó és a kép diszkurzusainak fő jegyeit, és a kritikai - elméleti meglátásokat a posztmodern kulturális képvilág meghatározó jelenségeinek (a terror, a betegség, a globalitás, az apokaliptikus trendek, a test, az anatómia reneszánsza, stb.) értelmezésében kamatoztatjuk.

A témát Szőnyi György Endre Kiss Attilával közösen gondozza.

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-06-30


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )