Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Magyar-francia eszmei és irodalmi kapcsolatok a 19. században

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
irodalom- és kultúratudományok
Irodalomtudományi Doktori Iskola

témavezető: Szász Géza
helyszín (magyar oldal): oktató szobája
helyszín rövidítés: 2216


A kutatási téma leírása:

A 19. század harmadik évtizedétől Magyarország franciaországi „jelenléte” óriási fellendülésnek indul. Számos útleírás, földrajzi-történelmi tárgyú könyv, illetve a napi sajtóban megjelent cikk, tudósítás foglalkozik az ország történelmével, társadalmával, irodalmával, illetve – a reformkori változások sajátos visszhangját adva – az aktuálpolitikai történésekkel.
Ezzel párhuzamosan magyar földön is nő az érdeklődés a külföld iránt, a Revue des Deux Mondes vagy a Journal des Débats a reformarisztokrácia által is olvasott sajtótermékek voltak, számos magyar indult – akár konkrét küldetéssel felruházva (pl. Szemere Bertalan) – Nyugatra, és örökítette meg élményeit útleírásban.
A rendelkezésre álló óriási anyag egy-egy szeletének feldolgozását és elemzését a huszadik század végére kiteljesedő interdiszciplináris kutatási módszerek segítségével, elsősorban történettudományi és irodalomtudományi eszközökkel lehet megvalósítani. Központi helyet foglalhat el a különböző forrástípusok elkülönítése, jellegzetességeik meghatározása, a tárgyalt témák és a látásmód elemzése.

előírt nyelvtudás: francia
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )