Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az olasz neoklasszicizmus európai összefüggéseiben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
irodalom- és kultúratudományok
Irodalomtudományi Doktori Iskola

témavezető: Pál József
helyszín (magyar oldal): oktató szobája
helyszín rövidítés: PE115


A kutatási téma leírása:

Különféle filozófiai (Vico), irodalmi (késő-barokk, marinizmus, rokokó, klasszicizmus, az árkádikus költészet, preromantika) irányzatok a 18. században. A francia és az angol szellemi élet hatása az olasz városok kultúrája fejlődésére, ezek igen eltérő történelmi és intellektuális helyzete. A régészeti és művészeti érdeklődés meghatározta utazások mozgalma a felvilágosodás Európájában, hatása az antik újraértékelésében, aktualizálásában. Az olasz neoklasszicizmus poétikai elvei, kapcsolatuk a késő-reneszánsz poétikákhoz. Művészeti törekvések Itáliában, az itt élő külföldiek (David, Goethe stb.) hatása. Fordításirodalom elméleti alapja (Monti, Cesarotti). Az olasz neoklasszicizmus legjelentősebb alakjai, Alfieri, Parini, Foscolo. Kitekintés a 19. századra: Leopardi klasszicizmusa.

előírt nyelvtudás: latin
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): francia
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-06-30


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )