Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Közép- és koraújkori német irodalom

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
irodalom- és kultúratudományok
Irodalomtudományi Doktori Iskola

témavezető: Katona Tünde
helyszín (magyar oldal): oktató szobája
helyszín rövidítés: 2324


A kutatási téma leírása:

A középkori német irodalmat a doktori kurzusokon egyrészt mint a latinnyelvű irodalmak hátterében kialakuló német nyelvű irodalmat, másrészt mint a népcsoportok mitológiája és a keresztény szellemiség ötvözeteként kialakuló új minőségű, európai kontextusban értelmezhető és máig ható irodalmat dolgozzuk fel bizonyos szerzőkre és műfajokra koncentrálva. Főbb témacsoportok: az udvari líra és epika (idetartozó szerzők, műfajok és művek: Kürenberger, Friedrich von Hausen, Heinrich von Morungen, Walther von der Vogelweide; artusregény, grálregény, hősi eposz)
Kora újkor: - a humanizmus és a reformáció korának fő szerzői és műveik (Johannes v. Tepl, Sebastian Brant, Ulrich von Hutten, Martin Luther, Sebastian Franck stb.), valamint a korban kialakult új műfajok (az ún. Volksbuch, album amicorum, humanista historiográfia, stb.)

előírt nyelvtudás: német
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): latin
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-06-30


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )