Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kasza Péter
Humanista történetírás (16-17. századi magyar illetve magyar vonatkozású történetírók)

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
irodalom- és kultúratudományok
Irodalomtudományi Doktori Iskola

témavezető: Kasza Péter
helyszín (magyar oldal): oktató szobája
helyszín rövidítés: 3109


A kutatási téma leírása:

Magyarországon a nemzeti széttagoltság és a török hódoltság korát jelentő két évszázad a latin és magyar nyelvű történetírás első virágkora is egyben. A Magyarország sorsát és az ott folyó török háborúk jelentőségét kiemelni, Nyugat-Európával meg- és elismertetni igyekvő szellemi és politikai elit létérdeke volt, hogy a magyar nyelvű művek mellett a nemzetközi közönséget is elérő, színvonalas latin nyelvű alkotások szülessenek. Ezek a művek egyben a korabeli magyar és közép-európai történelem legfontosabb kútfői is, használatukat azonban alaposan megnehezíti, hogy legtöbbjüknek nincs magyar fordítása vagy modern, kritikai igényű, megbízható kiadása. A témát választó doktoranduszok számára több lehetőség is kínálkozik: választhatnak kiadatlan és feldolgozatlan szerzőt, akinek művét fordíthatják, jegyzetelhetik, sajtó alá rendezhetik, ha nincs megbízható életrajza, azt is elkészíthetik; de módjuk van az magyarországi történetírást az európai historiográfiához fűző szálak feltérképezésére is.

előírt nyelvtudás: latin
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-06-30


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )