Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hász-Fehér Katalin
Kiadáselmélet és textológia a klasszikus magyar irodalom korszakában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
irodalom- és kultúratudományok
Irodalomtudományi Doktori Iskola

témavezető: Hász-Fehér Katalin
helyszín (magyar oldal): oktató szobája
helyszín rövidítés: 2210


A kutatási téma leírása:

A téma magában foglalja a 18–19. századi szövegkiadás valamennyi aspektusát. Elméleti és elmélettörténeti szempontból a mediális állapothoz kapcsolódó kérdéseket öleli fel: a kéziratos, illetve szóbeli kultúra és szövegállapot sajátosságait, a nyomtatással együtt változó irodalom-, szerző-, szöveg- és olvasófogalom vizsgálatát, a paratextuális elemek funkcióinak, jelentésének módosulásait és a szerzői szándék értelmezési lehetőségeit. Diszciplináris szempontból ide tartozik az irodalomtörténeti tudomány kialakulása, kánonformáló tevékenységével összhangban a textológiai, szövegkiadói gyakorlatának alakulástörténete. Intézmény- és technikatörténeti vonatkozásban fontos e téren a nyomtatás technológiájának, anyagi kultúrájának kérdésköre, a könyvtest megalkotásának változó technikai, üzleti, jogi, művelődéstörténeti környezete, a kéziratok, kötetek egyéni gyűjteményes és intézményes archiválásának története.
Külön ágát képezi a témának a kiadástipológia, a tudományos, népszerű és iskolai használatra szánt összkiadások, válogatások, antológiák, szövegggyűjtemények stb. sajátosságainak leírása, ezen belül a 18–19. század fordulójától kezdődően a szerzői, szerzőtársi és kiadói szerkesztésű kötetek kompozíciójának szemantikai, poétikai, esztétiai szempontú elemzése.
Része a kérdéskörnek a kötetek recepciótörténete, olykor a különlegesen jelentős (pl. egy-egy nagyobb szerző által olvasott, jegyzetelt) példányok sorsa, valamint azon folyamat okainak feltárása, melynek során a 19–20. századi tudományos, ideológiai és üzleti szövegkiadói gyakorlat egyre inkább figyelmen kívül hagyta az eredeti szerzői kompozíciókat.
Végül vannak a témának intermediális vonatkozásai, amennyiben a könyvillusztráció, illetve a könyvdíszítés szerves részét képezi a könyv- és kiadástörténetnek.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-06-30


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )