Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hárs Endre
Kultúra, medialitás, irodalom a 18. és a kora 19. században

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
irodalom- és kultúratudományok
Irodalomtudományi Doktori Iskola

témavezető: Hárs Endre
helyszín (magyar oldal): oktató szobája
helyszín rövidítés: 2326


A kutatási téma leírása:

A kulturális antropológia és a felvilágosodás kapcsolata a művészetek és sajátosan az irodalom felfogásának és funkciójának változásaira, ezek elméleti feldolgozására is nagy hatással voltak. E kérdéskörben különös hangsúlyt kap a 2008-2011-es periódusban az érzékek működésének német reflexiója. Ugyanis Locke, Buffon, Condillac és Diderot nyomdokain Herder is sok figyelmet szentelt a problémának. Az érzékek vizsgálata és összevetése olyan területnek mutatkozott számára, amelyen különösen gyümölcsözően forgathatók egymásba az antropológia és az esztétika kérdésfeltevései. „Plastik” című munkájában, illetve az azt környező írásokban Herder a tapintás feltárásával egy olyan esztétikai tapasztalat megragadására tett kísérletet, amely mindmáig a határosság izgalmát, s egyben a tapasztalat közvetíthetőségének, a közvetítettség kommunikálhatóságának kihívását rejti magában. A tapintás médiumaként szolgáló kéz a herderi műben egyszerre hordozza magában a semmiből teremtés („a Természet teremtő kezétől” eredeztetett) adományát és a radikális semmibe nyúlás (a szép és a csúnya kitapintásának, egzisztenciális rettenetének) adottságát. A kézről való feljegyzések az esztétikai tapasztalat megragadásának, a herderi nyelv hihetetlen intenzitásának köszönhetően egyúttal a feljegyző kéz munkájaként is ínszcenírozódnak.

előírt nyelvtudás: német
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2018-06-30


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )