Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A hazai és külföldi iskoláztatás (peregrinatio academica) és a 16-18. századi magyar irodalom

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
irodalom- és kultúratudományok
Irodalomtudományi Doktori Iskola

témavezető: Font Zsuzsa
helyszín (magyar oldal): oktató szobája
helyszín rövidítés: 2203


A kutatási téma leírása:

A téma nagy mértékben épít azokra a forrásfeltáró munkálatokra, amelyek egy része korábban, vagy a képzési program keretében két sorozat életrehívását eredményezte: a Fontes rerum scholasticarum és a Peregrinatio Hungarorum köteteiről van szó. Újabb források kiadására is vállalkozva (a brassói iskola anyakönyve, további peregrinusok albumai, vagy egyéb dokumentumai) azt vizsgálja, miképpen alakult hazai és külföldi iskolák viszonya a korai újkorban, hogyan formálódott ki az a munkamegosztás, amely hatással volt a régi magyar kultúra egészének alakulására. A téma nagy mértékben épít azokra az újszempontú megközelítésekre, amelyek az utóbbi évtizedekben halmozódtak fel az iskoláztatás európai szakirodalmában. A protestáns iskolák és intézmények állnak ugyan a középpontban, de a jezsuita iskoláztatásra vonatkozó korábbi eredmények folytatásaként sor kerül a katolikus törekvések vizsgálatára is.

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): latin, német
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-06-30


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )