Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Balázs Mihály
Kulturális intézmények és irodalmi programok a reformáció jegyében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
irodalom- és kultúratudományok
Irodalomtudományi Doktori Iskola

témavezető: Balázs Mihály
helyszín (magyar oldal): oktató szobája
helyszín rövidítés: 2213


A kutatási téma leírása:

A téma vizsgálatának középpontjában az áll, hogy milyen a kultúra egészére kiható milyen sajátságok jellemezték a reformáció kibontakozását Magyarországon, illetőleg Erdélyben. Az európai reformációból leginkább a németországi fejlemények képezik az összehasonlítás alapját, de a téma megkülönböztetett figyelemmel van a kelet-közép-európai jelenségekre. Az ezekről kialakult újabb értelmezésekből szempontokat merítve teszi vizsgálat tárgyává a művelődési és irodalmi törekvések sajátságait. A képzési program előéletéből következően a reformáció magiszteriális irányzatai mellett, a szokásosnál nagyobb tér jut az ún. radikális reformáció irányzatainak (anabaptizmus, antitrinitarizmus, spiritualizmus). Ezen belül új forrásanyagot is megszólaltatva kerül napirendre néhány fontos erdélyi centrum (Kolozsvár, Torda) koraújkori kultúrája egészének vizsgálatára.

A témát Balázs Mihály Latzkovits Miklóssal közösen gondozza.

előírt nyelvtudás: latin
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-06-30


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )