Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagy Erika
A fogyasztás térbeli-társadalmi egyenlőtlenségeket alakító szerepe

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
földtudományok
Földtudományok Doktori Iskola

témavezető: Nagy Erika
helyszín (magyar oldal): Szegedi Tudományegyetem
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A fogyasztás térbeli társadalmi folyamatokat – egyenlőtlenségeket alakító – szerepe a gazdaságföldrajzi kutatások egyik alapvető, eddig is sokak által vizsgált kérdésköre. Ez a szerep megragadható a napi társadalmi gyakorlatokban – fogyasztói, kereskedelmi, ingatlanpiaci, várostervezői stb. döntésekben –, és a gazdasági szereplők között fennálló, kiegyenlítetlen hatalmi viszonyokban is. A fogyasztás térbeli egyenlőtlenségeket fenntartó-újratermelő szerepét e folyamatok szereplőinek, döntéseik mozgatórugóinak, azok kulturális beágyazottságának, és makrotársadalmi (strukturális) összefüggéseinek feltárásával érthetjük meg. A kutatások tehát több földrajzi léptékhez kötődhetnek, az alábbi, egymást részben átfedő kérdéskörökhöz kapcsolódva (ezeket kelet-közép-európai kontextusban, így nálunk is csak kevesen vizsgálták eddig):
• a városi terekben megjelenő fogyasztási terek, az azokhoz kötődő befektetői és fogyasztói döntések;
• a fogyasztás terei átrendeződésének regionális – pl. rurális terekre gyakorolt – hatásai, az életminőség változásától az „alternatív”társadalmi válaszokig (regionális gazdasági érdekszövetségek/alternatív fizetőeszközök; informális és formalizált lokális és regionális termelő-fogyasztói kapcsolatrendszerek, hálózatok);
• az állam szabályozó szerepének változása és annak következményei (lokális, regionális és globális/vállalti hálózatokhoz kötődő válaszok);
• az értéktermelési folyamatban résztvevő szerepelők közötti viszonyok változása, a globális vállalati (cégen belüli és cégek közötti) kapcsolatrendszerek, a nemzeti szabályozási környezet, a lokális/regionális beszállítói és fogyasztói kapcsolatok és kultúra hatása ezekre a viszonyokra.

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-12-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )