Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagy Gábor
Az információs társadalom földrajza

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
földtudományok
Földtudományok Doktori Iskola

témavezető: Nagy Gábor
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

Az információs társadalom és gazdaság fogalmi rendszerének tisztázása, az információs társadalom értelmezése. Az információs társadalom területi folyamatai, térbeli hatásrendszere, a kutatott témák időbeli fejlődése, új súlypontok kiformálódása. Az információs társadalom kutatásának térszemlélete, ennek visszahatása a társadalomföldrajz térszemléletére. Térelemek, mozgások az információs társadalom tereiben.
Az információs ágazatok konvergenciája, az adattovábbítás hálózatai, a hozzáférés területi egyenlőtlenségei. A hálózati adatforgalom, elérhetőség, a hálózatok topológiája. Versengő technológiák, potenciális új platformok. A hálózati tartalom és felhasználói. Az információs aktivitás területi különbségei. A regionális és ágazati politikák hatása az információs társadalom terjedésére. Az információ-intenzív gazdasági ágazatok klasszifikációja, a három fő csoport sajátos jellemzői. Az IKT-szektor súlya és jelentősége a gazdaságban (kibocsátás, hozzáadott érték, innováció, foglalkoztatás) és ennek területi sajátosságai.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-05-10


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )