Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Tanács Eszter
Erdők ökoszisztéma szolgáltatásai, ezek térképezése, szén-megkötés

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
földtudományok
Földtudományok Doktori Iskola

témavezető: Tanács Eszter
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A hazai erdők hármas funkciójukból következően számos környezeti szolgáltatást nyújtanak, és az optimális használat érdekében a kezelés során valamennyit figyelembe kell venni. A különböző jellegű és helyzetű állományokban a funkcióknak eltérő súlya lehet, ezek térképi megjelenítése jelentősen könnyítheti a döntéshozást.
Egy globális szempontból jelentős szolgáltatás a szén-dioxid megkötése.
A kutatás modellek alkalmazásával arra keresi a választ, hogy a hazai erdők esetében van-e különbség e téren a természetközeli szerkezetű, többfunkciós, illetve a vágásos üzemmódban kezelt, kifejezetten fatermesztési célú állományok között. A Magyarországon eddig használt modellek természetközeli állományokra kevéssé alkalmazhatóak, mivel a bemeneti adatokat egykorú és elegyetlen állományokra elkészített fatermési táblák szolgáltatják. Kutatásaink célja, hogy ezekre az állományokra új módszertant kidolgozva több szempontot figyelembe vevő közelítést adjon. A modell-futtatások során többféle szcenárió, illetve különböző beavatkozások hatásai is figyelembe vehetőek.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-12-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )