Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Van Leeuwen Boudewijn
Heti belvíz monitoring aktív és passzív távérzékelési adatok alapján

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
földtudományok
Földtudományok Doktori Iskola

témavezető: Van Leeuwen Boudewijn
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A belvíz gyakran előfordul olyan régiókban, ahol alacsony a relief energia, nagy a csapadék mennyisége és kevés a beszivárgás. Tudományos kutatási szempontból és operatív kárelhárítási nézőpontból is nagyon fontos, hogy pontos információ álljon rendelkezésre az elöntések helyéről, kiterjedéséről és időtartamáról. A folyamatos terepi mérések nemcsak időigényesek és költségesek, hanem bizonyítottan pontatlanok is. Műholdadat alapú belvíz kiértékelése potenciálisan pontos, olcsó és naprakész információt szolgáltat, de különböző technikai és operatív kihívásokat kell megoldanunk, pl. hiányos adat alacsony időbeli felbontás miatt, alacsony térbeli felbontás és jó minőségű adatok korlátozott hozzáférhetősége, légköri zavarok miatt. Ha az aktív és passzív távérzékelési adatokat együttesen használjuk (Landsat, Sentinel 1, Sentinel 2, …), ezeket a problémákat meg tudjuk oldani és nagy felbontású belvíz térképeket hozhatunk létre, rövid időbeli intervallummal. Az integrált GIS és távérzékelési munkafolyamat automatizálása követelmény.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-05-10


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )