Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az ionizáló sugárzás hatása az immunrendszerre és szerepe a daganat ellenes immunválasz modulálásában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Lumniczky Katalin
helyszín (magyar oldal): Országos "Frédéric Joliot Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Inté
helyszín rövidítés: OFJC


A kutatási téma leírása:

Az ionizáló sugárzás nagy dózisban egy ismert karcinogén. A kis dózisok hatásai viszont vitatottak. Az ionizáló sugárzás DNS láncot károsító hatása miatt nem zárható ki egy fokozott daganat incidencia. Ugyancsak a kis dózisú besugárzás egyik hosszú távú következményének tartják a szív-érrendszeri megbetegedések előfordulási gyakoriságának megnövekedését azoknál a foglalkozási csoportoknál, akik munkakörüknél fogva tartósan megemelkedett háttérsugárzásnak vannak kitéve. Másfelől több megfigyelés és állatkísérlet arra utal, hogy a kis dózisú besugárzásnak lehetnek pozitív egészségügyi hatásai. A kis dózisú sugárexpozíció egy létező epidemiológiai probléma világszerte, amelynek jelentősége rendkívüli módon felértékelődött azáltal, hogy az elmúlt évtizedben ugrásszerűen megemelkedett és folyamatosan emelkedik a különböző dózisú sugárterheléssel járó orvosi diagnosztikai vizsgálatoknak a száma. Különösen figyelemreméltó, hogy ezek, az alkalomszerűen akár több tíz mGy-es egyszeri sugárterheléssel járó vizsgálatok, egyre gyakrabban fiatalkorú, potenciálisan egészséges, hosszú életkilátással rendelkező egyéneken is történnek, akiknél egy esetleges stochasztikus sugárhatásnak úgymond „van ideje” kialakulni. Ezért rendkívül fontos a kis dózisú sugárzás hosszú távú kockázatainak a megismerése és az esetleges rizikócsoportok beazonosítása.

Az immunrendszer sejtjeinek morfológiai és funkcionális károsodásával romlik a daganat ellenes immunitás is, ezzel potenciálisan nő a daganatok kialakulásának esélye. Megnő továbbá a gyulladásos összetevővel is rendelkező nem-daganatos eredetű patológiás elváltozások kialakulásának az esélye. Ilyenek például a szív-érrendszeri, illetve az agyi krónikus degeneratív elváltozások. Az ionizáló sugárzás az immunrendszert különböző módon befolyásolja. Míg a nagy dózisú egésztest besugárzás egyértelműen immunrendszert gátló hatással rendelkezik, a kis dózisú egésztest besugárzás immunrendszerre gyakorolt hatásai rendkívül ellentmondásosak. A daganat terápiában alkalmazott sugárkezelés is jelentősen befolyásolhatja mind a lokális, mind a regionális daganat ellenes immunválaszt; egyre több olyan kísérleti eredmény születik, amelyik azt igazolja, hogy a lokális besugárzás szisztémásan is képes javítani a daganat ellenes immunválaszt. Kutatási témánk keretében az ionizáló sugárzásnak az immunrendszerre kifejtett hatásait vizsgáljuk. Vizsgáljuk továbbá a sugárzás hatását a közvetlen sugártalálatot ért sejtek és a környezetük közötti kommunikációra és azt, hogy eben a folyamatban milyen szerepet játszik az immunrendszer.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2018-09-29


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )